coltelli-acciao-damasco

Broodmes

Toont alle 26 resultaten

 

 

Gekartelde broodmessen zijn uitsluitend uitgevonden om zacht brood en gebakken goederen te snijden zonder ze te pletten. Wij vinden dat elk huishouden minstens één broodmes van hoge kwaliteit moet hebben, omdat veel van de goedkopere messen op de markt niet erg goed werken en vaak veel kruimels veroorzaken. Met zoveel verschillende soorten om uit te kiezen, kan het uitzoeken van een nieuwe set keukenmessen een ontmoedigende taak lijken, vooral als je altijd hetzelfde mes hebt gebruikt voor elke taak.
 

Waarom heb je een broodmes nodig

Broodmessen nemen een speciale plaats in in je arsenaal aan keukenmessen. Je zult een broodmes niet zo vaak gebruiken als een koksmes, het echte werkpaard van de keuken, maar voor een beperkt aantal taken zijn ze noodzakelijk. Wat ze kenmerkt is hun gekartelde lemmet, waardoor ze een zaagsnede hebben die in staat is de moeilijkste en toch meest delicate voorwerpen te overwinnen.
De primaire functie van een broodmes is het snijden van brood. Een goed broodmes moet door de harde korst heen zagen zonder de zachte kruimels te beschadigen of samen te drukken. Andere messen zijn hiervoor vaak geen goede keuze, omdat zeer harde korsten de randen van fijn geslepen messen kunnen beschadigen, terwijl een mes dat niet scherp genoeg is te veel neerwaartse druk kan vergen, waardoor het luchtige brood wordt geplet. Broodmessen zijn ook nuttig voor aanverwante taken, zoals het gladstrijken van de delicate, zachte lagen van een taart.
Niettegenstaande je je andere messen extreem scherp houdt, is een broodmes vaak je beste kans om met succes een rijpe tomaat te snijden zonder hem te vernielen. Dankzij hun tanden snijden broodmessen door de schil van tomaten zonder dat je hoeft te drukken en het risico loopt het delicate vlees eronder te pletten. Broodmessen zijn ook handig voor het snijden van meloenen met een dikke schil en taaie winterpompoenen, omdat hun tanden door taaie, stevige schillen kunnen snijden waar andere messen vaak vastlopen en falen.
Een mes met een rechte snijkant is ideaal voor het snijden van grote stukken vlees, zoals ribstuk of borststuk, maar de meesten van ons snijden thuis niet genoeg grote braadstukken om de extra ruimte in de messenla te rechtvaardigen. Een broodmes voldoet prima..