coltelli-acciao-damasco

Nakiri : Japans mes gespecialiseerd in het snijden van groenten

Toont alle 39 resultaten

 

 

Nakiri Japanse keukenmessen

De Nakiri is een dubbelzijdig mes met een dun lemmetprofiel dat in heel Japan populair is.
Het wordt voornamelijk gebruikt door thuiskoks om snel en efficiënt groenten en fruit te snijden en te hakken en is een populair mes onder vegetariërs. Het is een van de typische Japanse messen die je kunt vinden in Japanse messen.
Hoewel het vaak wordt verward met een klein Chinees mes, is de Nakiri te dun en te licht om te worden gebruikt in zware werkomstandigheden, en zeker niet te gebruiken om botten te snijden of zeer harde materialen.

De Usuba is het alternatief voor de eenkantige Nakiri, en hij is ook speciaal ontwikkeld voor het snijden van groenten en het fijnhakken van kruiden. De Usuba heeft een dikker en zwaarder mes dan de Nakiri, en is ook verkrijgbaar met langere bladen.

Wat zijn de verschillende toepassingen?

Deze messen worden niet aanbevolen voor het uitbenen van vlees zoals lamsvlees of gevogelte. De Nakiri is niet bedoeld als multifunctioneel gereedschap, maar is vooral geschikt voor het hakken van groenten en verschillende kruiden

Een lemmet met een rechthoekig profiel geschikt om te snijden

Net als het Santoku, heeft de Nakiri over het algemeen een iets hoger lemmet dan een Gyuto of Petty mes van vergelijkbare grootte
Het rechthoekige lemmetprofiel heeft een bijzonder voordeel: in tegenstelling tot andere messen (Santoku, Gyuto, Yanagi). Onder de verschillende lemmetmaten zijn die van 165 mm en 180 mm keuzes in de populaire en gewaardeerde.
Sommige lemmeten hebben een gehamerde afwerking  waardoor voedsel er tijdens het snijden af kan vallen. Dit zou dus de snijsnelheid van groenten zoals komkommer of courgette
verhogen. Niet alle koks zijn echter overtuigd van enig ander echt nut dan de esthetiek.

Steels gebruikt bij de vervaardiging van het lemmet

De messen die we u in deze collectie voorstellen gebruiken verschillende damascus staal, maar ook verschillende soorten fabricage.
Sommige messen hebben een kern van hoog koolstofstaal (zoals VG10, VG10Max of AUS-10) en zijn aan beide zijden van de kern bekleed met damaststaal. Dit onderscheidt hen van de meer traditionele messen gesmeed uit een enkele staaf damaststaal (afwisselend zogenaamd zacht en hard staal).
Het gebruik van een kern maakt het mogelijk staal met hoge sterkte te gebruiken om een goede randscherpte te behouden, en deze te bedekken met zachter damaststaal dat beter contrasteert en beschermt tegen oxidatie. Het is een compromis tussen optimale prestaties en onbegrensde esthetiek. 

Voorzorgsmaatregelen

Denk eraan uw messen regelmatig te slijpen om het lemmet dagelijks scherp te houden. U kunt ervoor kiezen om dit op een meer traditionele manier te doen met Japanse slijpstenen of slijpers gebruiken die meer geschikt zijn voor beginners. U zult zien!!!
Doe uw messen niet in de vaatwasser, het beste is om ze na elk gebruik af te wassen met water en zeep en ze meteen af te vegen met een droge doek of papieren handdoek.

Het gebruik van een houten of kunststof snijplank verdient de voorkeur. Werkbladen zijn hiervoor niet geschikt.
Voor de minder waaghalzen zijn er vingerbeschermers om te voorkomen dat u zich snijdt en om vertrouwen en snelheid te winnen.