coltelli-acciao-damasco

Koksmessen

Resultaat 1–52 van de 67 resultaten wordt getoond

 

 

Koksmes voor dagelijks en universeel gebruik

Een hoogwaardig koksmes behoort tot de basisuitrusting van elke keuken. Het is niet alleen geschikt voor het snijden van vlees zoals biefstuk, vis en groenten, maar ook voor het wegen en hakken van kruiden en vele andere ingrediënten.
Wij bieden een breed assortiment keukenmessen, van degelijke, goedkope messen voor gelegenheids- en hobbykoks tot modellen van hoge kwaliteit.

Koksmes – een beproefde vorm

De vorm van de klassieke koksmessen is voor alle assortimenten hetzelfde. De snijvlakken van de stalen messen, die een totale lengte van 160 tot 260 mm hebben, zijn gebogen en lopen taps toe naar de punt.
Japanse Japanse messen hebben andere lemmetvormen dan conventionele koksmessen. Het snijvlak is niet zozeer gebogen, de bovenkant van het lemmet en het handvat vormen in de meeste gevallen een rechte lijn.
Een koksmes voor professionals moet niet te licht maar ook niet te zwaar zijn.
Het moet het werk vergemakkelijken door zijn eigen gewicht, aan de andere kant de kok maar niet te veel. Daarom is een goede balans tussen het gewicht van het lemmet en het gewicht van het handvat een belangrijke factor bij de aanschaf van een koksmes.
Voor een optimale ergonomie moet het mes goed in de hand liggen, ook bij langdurig gebruik. Bovenal moet het mes scherp zijn en niet zo snel zijn scherpte verliezen (= levensduur van het mes).
 

Gyuto mes – De Japanse versie van het koksmes

Het Gyuto is de Japanse versie van het klassieke westerse koksmes. Het is een echt multipurpose mes dat een groot aantal taken kan uitvoeren, met verschillende snijtechnieken kan worden gebruikt en geschikt is voor het snijden van de overgrote meerderheid van vlees, vis, groenten en fruit.
De scherpe bladpunt van de Gyuto is goed voor precisiesnijden of werken in krappe ruimtes. De relatief vlakke hiel van het blad is uitstekend geschikt voor “rock chopping” (een techniek waarbij voedsel wordt gesneden, gehakt of gehakt door het blad tijdens het snijden van de punt naar de hiel te bewegen).
Het is ook hoog genoeg om goed oppervlaktecontact met de knokkels te hebben bij het “tikken” met het midden of de punt van het blad. Ten slotte kan bijna elk deel van het blad worden gebruikt om de snede te “duwen” of te “trekken”.
Het Japanse Gyuto lemmet is over het algemeen dunner en lichter dan dat van een westers “koksmes”, en het balanspunt van de Gyuto ligt meestal iets verder naar voren in de richting van de punt. De combinatie van deze kenmerken geeft de Gyuto een indruk van behendigheid en precisie in gebruik.
Gyuto zijn over het algemeen verkrijgbaar met bladlengten tussen 180mm en 300mm, hoewel ze tot 360mm kunnen gaan. Maten van 180 mm tot 210 mm worden vaak aanbevolen aan thuiskoks, terwijl maten van 240 mm en 270 mm vaak worden gekozen door serieuze amateurs en professionele koks.  

Waarom een Japans koksmes van hoge kwaliteit kopen

Wanneer u snijdt met een bot mesblad, loopt u het risico de structuur van het voedsel te vernietigen of de consistentie ervan op een negatieve manier te veranderen. Hoe gladder en schoner het voedsel wordt verwerkt, hoe groter het plezier uiteindelijk.
De keukenmessen die wij aanbieden zijn gemaakt van damascusstaal industrieel (roestvrij staal) of hoog koolstofstaal

Hoe vindt u het juiste koksmes

In het algemeen kunt u niet verkeerd gaan met een klassiek koksmes. Maar of u liever snijdt met een klassiek koksmes, Chinees of Japans is een individuele vraag waarop waarschijnlijk evenveel antwoorden komen als koks.
Controleer eerst of u een kort of lang mes verkiest. Controleer vervolgens hoe goed het koksmes in uw hand ligt. Het materiaal van het handvat, hout, kunststof of roestvrij staal, dat u verkiest, hangt volledig af van uw persoonlijke smaak.
De eerste keer dat u een mes van hoge kwaliteit in uw handen houdt, voelt u het verschil met een inferieur keukenmes. De afwerking en het snijden zijn van een andere klasse.
Wanneer je voor het eerst met een koksmes snijdt, weet je wat “scherp” betekent.