coltelli-acciao-damasco

Nihonto - VG10 Keukenmessen

Toont alle 11 resultaten

 

 

Nihonto: Messen van Japanse knowhow

De naam nihonto (日本刀, ” Japans zwaard “) beschrijft het geheel van wapens gemaakt volgens een bepaalde Japanse techniek . Hoewel de Japanse sabel gemaakt werd voor oorlogsgebruik, wordt hij tegenwoordig erkend als een kunstwerk op zich.
Hun fabricagetechniek, uniek voor Japanse smeden geeft de klingen een duidelijk evenwicht tussen hun soepele eigenschappen en hun snijvermogen. Bovendien geeft deze productiemethode de messen een bijzonder ontwikkeld esthetisch uiterlijk.

Nihonto mes : Handgehouwen messen

Het smeden van een Japans keukenmes is een zeer delicate techniek die alleen beoefend kan worden door ervaren en getalenteerde smeden.

Japanse keukenmessen van VG10 staal

Hoe worden Nihonto messen gemaakt?

Het maakproces van de Nihonto keukenmessen is een streng bewaakt geheim omdat elke meester-smid een voor hem persoonlijk en intiem meesterschap heeft.
Maar we konden iets meer te weten komen over de processen die betrokken zijn bij het maken van de messen. Ze zijn het resultaat van een veelvoud aan stappen die telkens een veeleisende expertise vereisen. 
Elk Nihonto mes doorloopt een rigoureus proces van 13 stappen dat enkele weken duurt van begin tot eind. Met meer dan 100 jaar ervaring, smeden en vormen hun expert mesmakers het ruwe staal tot stevige messen, die ze polijsten en slijpen tot een onvergelijkbare fijne rand. Elk mes wordt individueel geïnspecteerd voordat het de smederij verlaat, zodat elk Nihonto mes trouw blijft aan het Japanse erfgoed om Japanse messen te maken van dubbelkorrelig staal van uitzonderlijke kwaliteit. Dit zal zowel links- als rechtshandigen zonder onderscheid plezier doen. Je voelt de geest van vakmanschap in elk stuk.

Japans VG10 Damaststaal van 67 lagen

De kern van de messen van Nihonto is gemaakt van Japans VG10 staal. Dit is een staal dat in de messenwereld bekend staat als roestvrij staal verrijkt met koolstof. Met andere woorden, dit betekent dat het zowel de kwaliteiten heeft van een roestvrijstalen mes (corrosiebestendigheid..) als die van een koolstofstalen mes met zeer goede randscherpte.
Deze kern is vervolgens gedamasceerd met 32 lagen aan elke kant van een roestvrij staal met een lager koolstofgehalte. Dit geeft het een uniek damascus ontwerp en patroon terwijl de VG10 stalen kern verder wordt versterkt tegen corrosie. Nihonto messen hebben een garantie van 10 jaar.

De messen van Nihonto worden met de hand gemaakt door een groep ervaren ambachtslieden in Japan, waar het smeden teruggaat tot voor de Edo-periode, evenals in Yanjiang, een stad met een erfenis van meer dan 1000 jaar in het maken van messen en zwaarden.
Heden ten dage is Yanjiang het toonaangevende centrum voor het smeden, polijsten en balanceren van messen in Japanse stijl, waar het Japanse erfgoed wordt bewaard en bestendigd, met respect voor de vaardigheden van de messenmakers die dit ambacht eeuwen geleden hebben ontwikkeld.