coltelli-acciao-damasco

Santoku mes: het veelzijdige Japanse mes

Resultaat 1–52 van de 61 resultaten wordt getoond

 

 

Wat is een Santoku mes

Je hebt er vast wel eens een gezien en waarschijnlijk zelfs gebruikt. Ontdek het meest populaire keukenmes in Japon en waarom het onmisbaar is in elk huishouden. Ze behoren tot de typische messen die je kunt vinden in de collectie van Japanse messen.

Het santoku mes is in Japan ontstaan om een gebruiksvriendelijker alternatief te zijn voor het traditionele groentemes.
Ze zijn zo veel gebruikt als koksmessen in het Westen, en hebben een gelijkenis met enkele belangrijke verschillen in grootte en vorm.

Wanneer de meeste mensen denken aan messen met lemmeten van damascusstaal, denken ze meestal aan een koksmes. Het santoku mes, daarentegen, is zijn zeer nauwe neef van Japanse oorsprong – en vaak verward met zijn jongere neef. Een groot santoku mes kan veel van dezelfde taken uitvoeren als een groot koksmes.

WAT TE KIJKEN WAAROM EEN SANTOKU MESSEN KOPEN

De Santoku-messen hebben een uitstekende grip en de lemmeten zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of hoog koolstofstaal.Een scherp mes is de sleutel tot elk goed keukenmes. Om dit te bereiken kunt u uw messen slijpen met een slijper of een slijpsteen om uw voedsel gemakkelijker te snijden.  Dit brengt ons bij de laatste factor: prijs. De santoku, een veelzijdig mes, moet niet duur zijn. Het kan zowel een schilmesje als een chefmes voor u vervangen. Veel nieuwe bedrijven hebben hoogwaardig keukengereedschap ontwikkeld tegen eerlijke prijzen, en je kunt gemakkelijk een uitstekend damascusmes krijgen voor €100-300 – een mes dat zijn functie vervult en vele jaren meegaat.
Altijd voorstander van de uitrusting van een houten snijplank om beschadiging van uw werkbladen te voorkomen, vooral als deze van roestvrij staal is.

De geschiedenis van het santoku-mes

De geschiedenis van het santoku mes begint in Japan. Santoku-messen verschenen voor het eerst in het midden van de 20e eeuw, na de Tweede Wereldoorlog, als alternatief voor de traditionele groentesnijder, genaamd “nakiri“. Terwijl de hoogte en rechte rand van de nakiri behouden blijft, hebben de santoku-messen een vriendelijke “schapenpoot“-vormige punt toegevoegd die naar de rand toe buigt om een zachte punt te vormen.Dit mes is korter dan zijn westerse tegenhangers in de bestekwereld, met een lengte tussen 5 en 8 inch, en is ontworpen met een meer gebalanceerde gewichtsverdeling. Het woord santoku betekent eigenlijk “drie deugden“. – Sommigen zeggen dat het verwijst naar vlees, vis en groenten, terwijl anderen het interpreteren als snijden, snijden en in blokjes snijden. Het is echter niet geschikt voor het uitbenen van vlees.Welk trio u ook verkiest, dit all-purpose mes is snel het meest populaire keukenmes in Japan geworden. Het heeft zijn weg gevonden naar de handen van koks over de hele wereld, of amateurs of professionals.
De recensies van dit mes zijn vaak complimenteus vanwege het scherpe lemmet en de unieke vorm, waardoor het perfect is voor het hakken, hakken en snijden van een grote verscheidenheid aan voedsel. Veel messensets bevatten een santoku en andere messen uit de reeks, samen met accessoires zoals slijpstenen.