VG10 staal of V Gold 10 staal

Als gebruikerssnijstalen kiezen die geschikt zijn voor verschillende soorten messen, diversifiëren hun eisen voor de prestaties van snijstaal, maar de essentiële eisen van een goed staal zijn nooit veranderd.

Wat is VG 10 staal?

VG-10 is een kwaliteitsstaal geproduceerd in Japan. De naam betekent V Gold 10 (“goud” wat verwijst naar de “gouden standaard” die dit niveau van roestvrij staal geacht wordt te hebben bereikt), of soms V-Kin-10 (V金10号) (kin betekent “goud” in het Japans). 

Het is de Japanse bestekmarkt die dit specifieke type staal traditioneel het meest gebruikt in zijn messen. Het is echter niet alleen keukenbestek dat goed gebruik heeft gemaakt van VG10 roestvrij staal in de jaren sinds de benaming officieel werd gecreëerd. Veel zakmessen, jachtmessen en hoogwaardige tactische messen hebben VG-10 staal gebruikt.

KAI VG10 staal messen

Wat is de samenstelling van VG 10 staal?

Het is een roestvrij staal met een hoog koolstofgehalte en bevat:

  • 1% koolstof
  • 15% chroom
  • 1% molybdeen
  • /li>

  • 0,5% mangaan

samenstelling van Japans VG10 staal

  • V Gold10 is een hooggelegeerd roestvrij bestekstaal dat oorspronkelijk is ontwikkeld door Takefu Special Steels meer dan 60 jaar geleden om het beste te halen uit kwaliteitsgrondstoffen en legeringseffecten van verschillende elementen om een compleet, hoogwaardig messenstaal te maken.
  • De toevoeging van 15% Cr, 1% Mo en 1,5% Co maakt de matrix (substraat) sterker en voorkomt dat de carbiden eruit vallen. Door toevoeging van Vanadium wordt de structuur fijner. De combinatie van Cr, Mo en V vormt veel harde carbiden, waardoor de slijtvastheid verbetert en de messen op den duur een schone snede krijgen.
  • VG10 heeft ook een quadratisch effect in de hoge temperatuur tempere, waardoor het ideaal is voor snijgereedschappen die een oppervlaktebekleding krijgen tot ongeveer 450°C.

vg10 Japans santoku mes

Wat is VG-10W staal (met toegevoegd Tungsten)?

Het is de aanpassing van het beroemde en populaire VG-10 staal, met toegevoegde wolfraam (W). Over het algemeen is dit een welkome toevoeging, omdat het een goede hardmetaalvormer is, die het scherpvermogen verbetert.

Het enige probleem is dat het slechts 0,40% is en, gezien de zeer hoge molaire massa van wolfraam, vertaalt 0,40% zich in zeer weinig wolfraamatomen om de eigenschappen van de legering te beïnvloeden, bv. dezelfde hoeveelheid vanadium zou drie keer het aantal atomen hebben.

Wat het ook is, het is er en het helpt, het maakt het niet erger. Ik vermoed dat je zult moeite hebben om het verschil te zien tussen twee messen die deze staalsoorten gebruiken, maar het is toch een verbetering.

compositionele verschillen tussen VG10 en VG10W staal

.
th class=”stCMn”>Mn

./thead>

Naam Basis C Cr Mo V W Co Ni Mo V W Ni Si S P Cu Nb N Tech Fabrikant CC
Naam Basis C Cr Mo V W Co Ni Mn Si S P Cu Nb N Tech Fabrikant CC

VG10(JP)*

Fe 0.95-1.05 14.50-15.50 0,90-1,20 0,10-0,30 0,00 1,30-1,50 0,00 0.50 ? ? 0.03 0.00 0.00 0.00 Takefu JP

VG10W(JP)*

Fe 1.00 15,00 1,00 0,20 0.40 1,50 0,00 ? ? ? 0.00 0.00 0.00 0.00 Takefu JP
/table>

 

Conclusie over VG10 staal

Messen van VG10 staal

VG10 is het populairste keukenstaal

Door zijn roestbestendigheid, is VG10 het meest populaire staal geworden onder professionele koks en kookliefhebbers. VG10 heeft ook het verbazingwekkende
vermogen om patronen in het lemmet aan te brengen tijdens de tempering

Maar het is ook een van de beste legeringen voor keukenmessen

Als u op zoek bent naar een goed mes, overweeg dan om er een met VG10 te kopen. Het zal iets duurder zijn in vergelijking met laagwaardige metalen zoals 440 staal, maar het is het waard. Met VG10 krijg je de hardheid van koolstofstaal maar de corrosiebestendigheid van roestvrij staal. Dit maakt het ideaal voor keukenmessen maar ook voor messen die vaak misbruikt worden (zoals EDC messen).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *