Hoe gebruik je een Yanagiba mes?

Een nakiri mes is een keukenartikel waar je alleen maar verliefd op kunt worden als je het gebruikt.

Heb je je ooit afgevraagd hoe koks bevroren groenten snijden?

Dit is een nakiri mes aan het werk!

De magie van dit mes houdt je scherp, tenzij iets anders het wegkaapt. Dit mes kan ook kaas en groenten snijden, waardoor je onder de indruk raakt van hoe het dingen snijdt.

Wat is een nakiri mes?

nakiri mes shun premier

 

Het nakiri mes vindt zijn oorsprong in Japan, waar het ook bekend staat als de nakiri Bocho.

Voordat de Japanners eeuwen geleden hun grenzen openden voor de buitenwereld, gebruikten ze kookmessen als samoerai zwaarden. Als je een samoerai zwaard hebt gezien, stel je dan eens voor dat je al je groenten fijnhakt met een baby samoerai mes en het hanteert als een getrainde samoerai krijger!

Toen de regering de beperkingen op importartikelen ophield, bewonderden Japanse messenmakers buitenlandse messen en besloten ze hun eigen messen te modelleren naar de buitenlandse producten. Maar om het anders te maken, maakten ze nakiri messen die dunner waren maar scherp genoeg om elke groente op een snijplank te snijden.

Zelfs na vier eeuwen is het nakiri mes nog steeds nuttig en een favoriet voor veel koks.

Het ziet er misschien uit als een keukenmes, maar je moet het leren gebruiken om het beste resultaat te krijgen. Je hoeft geen professionele kok te zijn om ermee om te gaan. Vergeet die samoerai vaardigheden; je hebt de technieken in een mum van tijd onder de knie.

1. Gebruik het mes verstandig

Het is normaal om te vechten tegen de verleiding om je vlees of steak te snijden met een nakiri mes.

Je krijgt misschien het ideale resultaat, maar op de lange termijn is het geen goed idee.Het zou geen zin hebben om het nakiri Kanetsune mes om steaks te snijden.

Het snijden van ander voedsel dan groenten kan het lemmet beschadigen, en je wilt je mes niet na een paar keer gebruiken vervangen. Gebruik een botermes, filetmes of vleesmes wanneer u ze nodig hebt, maar gebruik alleen een nakirimes wanneer u groenten snijdt.

 

NAKIRI 165MM BLUE STEEL

KO-DEBA MARTELLED BLADE

€269,90
(3X of 4X betaling beschikbaar)

 

Deze Nakiri is voorzien van authentiek Japans vakmanschap.

Het “Zen-Bokashi” serie blad is gemaakt van een blauw #2 staal kern met 11 lagen Damascus. Dit zorgt voor een aantrekkelijk en natuurlijk Damascus patroon op het lemmet.

Het traditionele D-vormige handvat is gemaakt van rood sandelhout en heeft een zwarte multiplex bolster.

Made in Japan .

NAKIRI 180MM SUPER GOU

€384,90
(3X of 4X betaling mogelijk)

SEE PRODUCT

Het Nakiri Super Gou mes met holle snede van Yaxell combineert de eigenschappen van een koksmes met de veelzijdigheid van een groentehakker. 

Het lemmet is gemaakt van SG2 gecoat met 186 Damascuslagen. Het handvat is gemaakt van rode en zwarte hars Micarta Canvas en linnen, en het wordt geleverd met een houten Saya. Made in Japan  .

NAKIRI JAPANESE DAMAS VG10

€110,00
(3X of 4X betaling mogelijk)

ZIE HET PRODUCT

De Kyokuto serie heeft de traditie van de Japanse zwaardmaker “Masamine Sumitani” (1921-1998) geërfd in de gebruikte lemmetvormen.De Kyokuto serie is een traditioneel Japans zwaard gemaakt door “Masamine Sumitani” (1919-1998) en heeft een
slijphoek van 15º
. Het blad is gemaakt van VG10 67-laags met een slijphoek van 15º. Het handvat is gemaakt van Pakkawood.

2. Alleen van boven naar beneden snijden

Dit is niet zoals uw vleesmes of uw gebruikelijke slagersmes dat u met kracht snijdt en trekt.

De randen zijn meestal zo scherp dat ze, zodra ze in contact komen met de groenten, er gemakkelijk doorheen gaan. Het nakiri Shun Classic mes  is een voorbeeld van een effectief mes.

Je hand mag alleen op en neer bewegen en niet zijwaarts.

Elke andere beweging kan rampzalig zijn, en je krijgt niet de typische rechte snede van een nakiri mes.

3. Houd uw vingers uit de weg

U kunt erop vertrouwen dat een nakirimes altijd goed werk levert, maar vergeet niet dat het mes in uw vingers kan snijden als het in de weg zit.

  Houd uw vingers altijd gebogen uit de buurt van het pad waar het mes heen zal gaan.

Er kunnen ongelukken gebeuren in de keuken, maar als het om een mes als dit gaat, zijn de gevolgen ernstig. 

Zorg er daarom voor dat u uw vingers uit de buurt van het lemmet houdt als u groenten snijdt of een vingerbescherming gebruikt.

4. Slijp uw mes

Dit betekent niet dat u dit elke dag moet doen, maar als algemene regel geldt dat een bot mes inefficiënt is en keukenongelukken kan veroorzaken.

Zodra er tekenen zijn dat het mes bot wordt, slijpen, of u kunt het vergeten.

U wilt de volgende keer niet beginnen met het hakken van uw groenten om er vervolgens achter te komen dat de randen bot zijn. Dat zou je meer overstuur en hongerig maken, vooral als je veganist bent.

De volgende maaltijd is essentieel, dus houd je nakiri mes altijd scherp.

5. Houd een stevige greep

De eerste regel van het snijden is om een stevige greep te houden terwijl je in de gaten houdt wat je doet.

 Een pinch grip is de beste methode om een nakiri vast te houden.

Het houdt in dat je het mes met je duim in je hand legt en drie vingers om het handvat legt. De wijsvinger blijft aan de bovenkant van het mes.

Die greep geeft je precise controle, en het snijden zal precies en glad zijn.

6. Gebruik een snijplank

 

Om krassen op het oppervlak van uw keukenkastje of beschadiging van de randen van het mes te voorkomen, gebruikt u een snijplank. Leg deze op een vlakke ondergrond en leg je groenten erop voordat je ze snijdt.

Dit zal ervoor zorgen dat het niet over de bedoelde afstand gaat. Een goed voorbeeld van snijplank groenten die je een mooi oppervlak geeft.

Een snijplank met een ingezakt of rond oppervlak is een slecht idee, want dat kan ongelukken veroorzaken of ruw snijden.

 

NAKIRI 165MM TSUCHIME

NAKIRI 165MM TSUCHIME

€159,90
(3X of 4X betaling beschikbaar)

 

Deze Nakiri van Yousunlong heeft een mooi lemmet met Tsuchime patroon. Met een lengte van 165 mm is het gemaakt van een VG10 kern bedekt met 66 damascuslagen. Het handvat is gemaakt van natuurlijk ebbenhout.

Little Extra: Elk mes wordt verzonden in een doos met een lederen schede.

NAKIRI 170MM OLIVE HANDLE

NAKIRI 170MM MANCHE OLIVIER

€109,90
(3X of 4X betaling mogelijk)

SEE PRODUCT

 Uitstekend mes om al uw groenten met precisie te snijden zonder ze te beschadigen.  Het slijpen zorgt ervoor dat het een vlijmscherpe rand heeft, de koolstof zorgt er ook voor dat de rand in de loop van de tijd behouden blijft, door de slijpbeurten te spreiden.

Het Nakiri mes behoudt zijn scherpte 2 tot 3 keer langer dan een mes van Europees staal. De pommel is gegraveerd in het Japans, een karakter dat de “Tiger” voorstelt.

NAKIRI PRO 165MM SANO

€110,00
(3X of 4X betaling mogelijk)

SEE PRODUCT

De Sano serie heeft de traditie van de Japanse zwaardmaker “Sengo Muramasa” geërfd in de gebruikte klingvormen. 

De kern van de kling is gemaakt van Japans VG10 roestvrij staal  bedekt met 66 damastlagen.

Het handvat is gemaakt van antibacterieel G10.

Beste waarde voor je geld

 

7. Gebruik minder kracht op het mes

Bedenk dat u geen hakmes gebruikt, anders kunt u aanzienlijke kracht uitoefenen en de randen van het lemmet beschadigen. Nakiri messen zijn lichter dan traditionele keukenmessen, dus ze vereisen voldoende controle bij het snijden.

Hak uw groenten met enige kracht, maar zorg ervoor dat het sterk genoeg is om het voorwerp in één beweging te snijden. De scherpe randen doen al het werk, en met een beetje kracht reageren uw groenten zonder al te veel kracht.

Conclusie

Een nakiri mes maakt het snijden van groenten leuk en professioneel. U zult zelfs de tijd in de keuken uit het oog verliezen als u dit gereedschap eenmaal in handen hebt.En net als Japanse samoerai beweegt u uw mes op en neer terwijl u ziet hoe uw groenten wijken onder het lemmet.

Zelfs als u dit type keukenmes voor het eerst gebruikt, de soepele beweging en het snijden van groenten zullen u verliefd maken op deze messen.

U hoeft niet meer te wachten op professionele koks om deze keukenmagische trucs uit te voeren. U zult snijden en koken als een pro wanneer u maar wilt. U kunt de exacte maat en uitvoering van uw keuze op de markt krijgen.

Wat uw budget ook is, er is een nakiri mes voor u. Dit mes is een van de beste items om in uw keuken te hebben, en het kan saaie keukenactiviteiten veranderen in iets leuks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *