Deba vs Honesuki vs Santoku: De Japanse koksmessen

Kiritsuke vs Gyuto vs Santoku: Wat zijn de verschillen tussen deze Japanse koksmessen?

Net als het koksmes in Frankrijk en andere westerse landen, heeft Japan zijn eigen multipurpose chef’s knives made of damascus. Ze hebben enigszins verschillende fvormen en maten en hebben zelfs een andere, meer traditionele stijl. De bedoeling is echter hetzelfde. Om koks te voorzien van een veelzijdig mes, perfect voor veel verschillende snijtechnieken op veel verschillende soorten voedsel. Traditioneel voedsel in Japan is anders dan in het Westen. Ze eten meer vis en minder rood vlees.

Op deze pagina bespreken we de soorten Japanse messen die vergelijkbaar zijn met Westerse koksmessen. Het is eigenlijk meer een Kiritsuke vs Gyuto vs Santoku debat. Maar laten we eerst kort elk mes afzonderlijk bespreken om zijn sterke punten te identificeren. 

 

1. Kiritsuke mes

Het kiritsuke mes is waarschijnlijk het minst populaire, maar het coolste van de drie. Ze zijn meestal erg lang (8-10″ lang, of langer in sommige gevallen) en hebben een hoog, plat lemmet. Zoals de meeste Japanse messen is het niet ongewoon om een kiritsuke te zien gemaakt van hoog koolstofstaal gehard tot HRC60+. De hier getoonde Kiritsuke is niet anders.

kiritsuke mes high carbon steelHet lange, platte blad maakt het perfect voor het snijden van grote groenten, maar niet zo goed voor het gebruik van een schommelende snijtechniek zoals veel westerse koks die prefereren. Uiteindelijk is een kiritsuke zeer visueel aantrekkelijk en sommige van de langere versies kunnen er zelfs uitzien als een zwaard. Meer functies en lagere prijzen zijn echter te vinden in andere messen.

2. Japans koksmes of Guyto

Het gyuto mes is veel flexibeler in het gebruik in de keuken. Misschien heeft u nog nooit van de gyuto gehoord, maar het is eigenlijk de Japanse versie van een westers koksmes. Er is eigenlijk weinig verschil, behalve de traditionele Japanse stijl die er meestal bij hoort. Het handvat is bijvoorbeeld achthoekig pakkahout en het staal is dunner en harder. In het onderstaande voorbeeld gaat het om een professioneel koksmes in damascus Nihonto met een zeer sterk Micarta handvat.

guyto mesNet als westerse koksmessen heeft de gyuto een afgeronde buik die hem een veelzijdigere vorm geeft. Het kan gemakkelijk worden gebruikt voor het snijden en hakken van veel verschillende voedingsmiddelen in uw keuken. De Nihonto gyuto links afgebeeld is een van onze favorieten. Het is hetzelfde mes dat we gebruikten in ons recente Beste Koksmessen 2020 artikel.

3. Japans Santoku mes voor groenten

We hebben een ton geschreven over santoku messen hier op Damascus Knife. Ze zijn gepopulariseerd in Frankrijk in de afgelopen jaren dankzij oproepen van tv-koks. De realiteit is dat het een geweldige allrounder is die zich keer op keer kan meten met koksmessen voor keukenruimte.

santoku mesSommigen beweren dat de dunnere lemmetstructuur zorgt voor beter snijden. Het is ook lichter voor degenen die een mes de hele dag gebruiken.

Zoals je kunt zien aan het voorbeeld van de Santoku hier, zijn de lemmeten plat aan de onderkant en afgerond aan de bovenkant. Dit maakt ze perfect voor het snijden, in blokjes snijden en hakken van voedsel zoals vis, vlees en groenten.

Kiritsuke vs Gyuoto: Wat wordt de winnaar van deze koksmessen?

Laten we eerst de kiritsuke en gyuto messen vergelijken. Het eerste wat waarschijnlijk opvalt tussen de twee is de lemmetpunt. Zoals de meeste messen heeft de gyuto een punt die in het midden van het lemmet samenkomt, terwijl de kritisuke veel platter is aan de onderkant en voorkant van het lemmet. De punt is veel meer rechthoekig, wat het een zeer karakteristieke uitstraling geeft.
 Zoals veel Japanse messen leent het vlakke-onderste lemmet zich voor een duwende of strijkende snijbeweging zoals in deze video.

Aan de andere kant doet een mes Gyuto meer dingen voor meer mensen, en eerlijk gezegd moet het comfortabeler zijn voor ons westerse koks. Het heeft een vorm die dichter ligt bij wat zij gewend zijn en is daardoor gemakkelijker op te pakken. Vergis u niet. Als uw doel is een nieuw meesterwerk voor uw keuken te kopen, is er niet veel anders dat kan concurreren met de coole factor van een kiritsuke! Maar als u op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitverhouding met functionaliteit, denken wij dat u uw geld beter kunt besteden aan een stalen gyuto van goede kwaliteit.

Guyto vs Santoku: voor- en nadelen van deze keukenmessen

Als het gaat om een match-up van het gyuto vs santoku mes debat, is het naar onze mening veel nuttiger. Beide messen zijn zeker zeer nuttig in de keuken. Je kunt erover discussiëren of het ene of het andere mes een van de nuttigste is in je keuken. We hebben al eerder over een soortgelijk onderwerp geschreven toen we Santoku-messen en koksmessen vergeleken.

Hier volgen enkele hoogtepunten van de verschillen tussen deze messen:

Voordelen van Santoku-messen :

  • 7-inch lemmet of korter in het algemeen
  • Vlak profiel maakt het mogelijk om op en neer te snijden en te duwen
  • Vaak goedkoper dan Gyuto
  • Soms voorzien van kuiltjes bedoeld om wrijving te verminderen
  • Kan gemakkelijk groenten van de snijplank verwijderen


Voordelen van het Gyuto mes :

  • Gyuto messen zijn er in verschillende maten, meestal 8 tot 12 inch messen of langer
  • Langere lengtes bieden meer flexibiliteit
  • ./li>

  • De gebogen buik maakt het geschikt voor het snijden van rotsen
  • De spitse punt kan op meerdere manieren worden gebruikt

Welk mes is beter: Santoku of Gyuto?

Veel van de hierboven genoemde factoren maken elk mes gunstig, maar ze voldoen niet allemaal aan de behoeften van elke kok. Onder de verschillen die kunnen worden gemaakt tussen een santoku en een gyuto zijn de meslengte, de snijstijl en het budget.


Meslengte

Het eerste grote verschil is de lengte van de messen. Santoku’s hebben kortere bladen, vaak tussen de 5″-7″. Dit is ideaal voor koks met kleinere handen of die vaak groenten snijden zoals uien, selderij, peterselie en ander groen. Daarentegen zijn gyuto mesbladen langer, meestal 8″ of meer. Dit maakt ze een ideale keuze voor grote groenten zoals canteloop, watermeloen, enz.

Snijstijl

Het tweede verschil is de verschillende snijstijl tussen de twee messen. Aangezien Santokus kortere messen hebben, zijn ze ideaal om gemakkelijk groenten te snijden. Bovendien zijn ze heel vaak voorzien van kuiltjes aan de randen van het lemmet om het kleven van de groenten te verminderen. Gyuto messen daarentegen zijn langer en scherper. Dit maakt ze een ideale keuze voor vlees en elke snede die een punt vereist (zoals gedenerveerde).


Budget

Santoku messen zijn over het algemeen goedkoper dan Japanse koksmessen omdat ze kleinere messen hebben.
Dit is een perfect mes om mee te beginnen, voor lage prijs voor thuiskoks. Maar je kunt ook duurdere Santoku’s vinden die gerechtvaardigd zijn door een damascus van hoge kwaliteit of een superieure greepkwaliteit.

Uiteindelijk is de gyuto waarschijnlijk het meest veelzijdige mes in je keuken als je maar één van deze messen kunt kopen. Door zijn lengte en scherpe punt kan hij uitblinken in een groter aantal taken. Maar aangezien de meesten van ons al een koksmes in hun arsenaal hebben en die vrijwel identiek zijn aan een gyuto, is een santoku een logischer tweede optie. Er is eigenlijk geen reden om beide te hebben.

Dit werkt goed voor degenen onder ons die prijsbewust zijn, want deze keuze bespaart je waarschijnlijk een paar extra dollars. Of beter nog, je kunt een goede kiezen met hoogwaardige materialen die eeuwig meegaan en hun scherpte behouden!

 

Gyuto vs Santoku vs Kiritsuke Koopgids

Dit is slechts een snelle gids om u te helpen weten waar u op moet letten en waar u moet kijken bij het kopen van een van deze geweldige Japanse koksmessen. Aangezien dit in Frankrijk minder gebruikte messen zijn, beseffen we dat er niet zoveel bronnen beschikbaar zijn, dus hier is een snelle gids. De sleutel is om de kwaliteit niet op te offeren voor de prijs.

Voor meer informatie over dit onderwerp raden we je aan de koopgids onderaan onze pagina over de beste santoku messen te bekijken

Waar koop ik Japanse damascus koksmessen?

High-end bestekwinkels verkopen Japanse messen, vooral in sommige grote Europese steden. Warenhuizen en online retailers hebben ook een grote verscheidenheid aan santoku, gyuto en kiritsuke messen, vaak tegen veel betere prijzen dan deze winkels. U kunt een selectie van Damascus Japanse Messen vinden tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding op Damascus Knife.

Wat te zoeken in Santoku, Gyuto en Kirtisuke messen

Als je nog nooit Japanse damaststalen messen hebt gekocht, is het belangrijk om hun materialen als topprioriteit te beschouwen. Dit bepaalt de levensduur, de snede van de messen, hun corrosiebestendigheid en hettype van randbehoud dat u kunt verwachten. Voor het grootste deel kunt u zich het beste richten op roestvrijstalen messen met een hoger koolstofgehalte: VG10, AUS10 en X50CrMoV zijn allemaal goede keuzes. Ook is het essentieel om messen te vinden die visueel aantrekkelijk zijn en bestand zijn tegen blootstelling aan water. De G10 en Pakkawood (Pakkahout gestold met hars) zijn twee van dergelijke materialen die veel voorkomen op Japanse messen.

Conclusie


U vraagt zich misschien nog steeds af wat het beste Japanse mes is tussen deze 3 typen?

Er is echt geen algemeen antwoord dat iedereen past. De beste manier om te bepalen wat het beste voor u is, is de bovenstaande beschrijvingen te herlezen om gyuto, santoku en kiritsuke messen met elkaar te
vergelijken op basis van uw gebruik, stijl en mesvaardigheden.

Als we een algemene uitspraak zouden moeten doen, is het santoku-mes waarschijnlijk het meest geschikt voor de meeste thuiskoks, vanwege de veelzijdige eigenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *