Kintaros Japanse messen – Yoshimi Kato

Kintarō messen worden geproduceerd in het Takefu messen dorp in Fukui, Japan, door een collectief van smeden onder leiding van Yoshimi Kato, de schoonzoon van Hiroshi Kato.

Yoshimi Kato heeft het stokje van zijn schoonvader overgenomen en heeft dat op bewonderenswaardige wijze gedaan door messen te produceren met een hoog niveau van aandacht voor detail. Kintarō produceert enkele van de meest begeerlijke carbon stalen messen.


Verschillende soorten Kintaro messen

Kintaro White #2, 170mm of 6..7″ Kurouchi Bunka

Kintaro White #2, 170mm of 6.7" Kurouchi Bunka

BUNKA MESSEN – Dit Bunka mes is het mes voor algemeen gebruik dat hetzelfde is als de Santoku.

Het profiel van de Santoku maakt een vergelijkbaar gebruik mogelijk voor vlees, vis en groenten, terwijl het een scherpere punt heeft die precisiesnijden zoals mukimono of fijnsnijden zoals brunoise en julienne vergemakkelijkt.

Kintaro White #2, 165mm or 6.5″ Kurouchi Nakiri

Kintaro White #2, 165mm or 6.5" Kurouchi Nakiri

NAKIRI KNIFE – De Nakiri is de variant met twee snijkanten van de traditionele Usuba met één snijkant. Het profiel lijkt vlakker, zelfs in vergelijking met het al vlakke profiel van de Japanse Gyuto; de vlakheid leent zich goed voor duwende snijtaken omdat veel messen tegelijk in contact komen met de plank.

Het is echt heel gebruikelijk dat de Nakiri de meeste krommingen heeft in de kern van het lemmet en daardoor is er minder kans op het initiëren van krommingen in het lemmet bij het slijpen en ook het opvangen van inconsistenties en lage plekken op de snijplank die het vermogen van het mes om de volledige snede te maken zullen beïnvloeden.

Zoals de naam al aangeeft, is de Nakiri het beste voor groenten en alle snijwerkzaamheden die niets vereisen of veel baat hebben bij de scherpe punt voor nauwkeurig werk.

Kintaro White #2, 165mm of 6.5″ Kurouchi Santoku

Kintaro White #2, 165mm of 6..5" Kurouchi Santoku

SANTOKU KNIFE – De term Santoku mes betekent in het Japans “3 deugden”, dus worden ze ook wel aangeduid als “3 use” messen.

De 3 doeleinden waarvoor de Santoku is bedoeld, zijn het snijden van vis, vlees en groenten.

Het kleine formaat en de unieke vorm hebben het zeer bekend gemaakt in huishoudens, niet alleen in Japan, maar ook in de Verenigde Staten, waar veel koks de veelzijdigheid ervan ontdekken zonder dat ze een groter of gespecialiseerd mes nodig hebben.

Kintaro White #2, 150mm of 5.9″ Kurouchi Petty

Kintaro White #2, 150mm of 5..9" Kurouchi Petty

PLEETMIDDEL – Dit is een klein, veelzijdig kruimelmes dat wordt gebruikt voor het snijden, ontpitten, draaien en pellen van fruit en groenten, en voor andere taken zoals het ontdoen van garnalen.

Het was het belangrijkste gereedschap voor barmannen die verse fruitgarnituren serveerden.

Kintaro VG-10 Nakiri 165mm of 6,5″ Nickel Damascus

Kintaro VG-10 Nakiri 165mm or 6.5" Nickel Damascus

De Yoshimi Kato VG10 serie messen in acier damas hebben 63 lagen nikkel damascus patroon messen met een kern in VG-10 roestvrij staal voor professionals met een hardheid van 60-61 HRC, die naast zijn schoonheid ook uitstekende roestbestendigheid en een langdurige rand biedt.

NAKIRI KNIFE – De Nakiri is de variant met dubbele snijkant van de traditionele Usuba met enkele snijkant. Het profiel lijkt vlak, zelfs in vergelijking met het al vlakke profiel van de Japanse Gyuto; de vlakheid leent zich goed voor stuwende snijwerkzaamheden omdat er meer messen tegelijk contact maken met de snijplank.

Het is gebruikelijk dat de Nakiri een hogere mate van kromming in de kern van het lemmet heeft, zodat er minder gevaar is voor het introduceren van kromming in het lemmet tijdens het slijpen en om inconsistenties, lage punten in de snijplank die het vermogen van het mes om de snede te maken kunnen beïnvloeden, op te vangen.

Zoals de naam al aangeeft, is de Nakiri ideaal voor groenten en voor alle snijwerkzaamheden die geen scherpe punt vereisen of baat hebben bij een precieze werkwijze.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *