[KAI ] Complete gids voor Shun 2023 Japanse messen.

Shun is een merk van traditionele Japanse messen, populair om zijn dunne, lichtgewicht lemmeten van hoogwaardig gehard staal, waarvan vele met prachtige Damascuspatronen. Shun Cutlery is eigendom van de Kai Corporation en maakt al meer dan 100 jaar messen in de stad Seki. Deze regio van Japan staat al lang bekend om zijn bekwame ambachtslieden die zwaarden, messen en ander bestek maken sinds de 13e eeuw.

De geest van deze zwaardsmeden leeft voort in elk van de messen die zij produceren. Met de hand gemaakt, kunnen Shun messen wel 100 bewerkingen of meer vergen. Ze volgen nog steeds de tradities van de messenmakerij uit het verleden, maar gebruiken modernere Japanse superstalen om de prestaties voor de toekomst te verhogen. Om bovenstaande redenen en meer, beschouwen velenShun messen als de beste Japanse keukenmessen.

Inhoudsopgave


Shun mes lijnen

Shun Cutlery is een van de meest populaire producenten van Japanse stijl keukenmessen in de wereld. Ze produceren momenteel 7 hoofdlijnen messen die in de Verenigde Staten worden verkocht. Elke lijn onderscheidt zich door zijn kwaliteitsniveau, zijn prijsniveau en de doelgroep, variërend van het middensegment tot het hogere segment van de keukenmessenmarkt. Hier is een lijst van de lijnen met details en onze recensie over elk van hen om u te helpen bij uw zoektocht naar het te kopen Shun mes.

Shun Sora

Shun Kanso

koksmes shun sora

Shun Kanso koksmes

 

Sora is de minst dure collectie van Shun messen. Het is gemaakt met een drie lagen VG10 staal rand en gebruikt Japans 420J roestvrij staal gepolijst aan de bovenkant van het lemmet. Door deze composiet bladtechnologie wordt het duurste materiaal alleen daar geplaatst waar het nodig is. En het is aan de rand waar het behoud van scherpte van belang is. In een voortdurende poging om de kosten laag te houden, zodat meer thuiskoks zich Shun messen kunnen veroorloven, gebruikt de Sora een gestructureerd PP/TPE plastic handvat dat een uitstekende grip heeft en zeer weinig onderhoud vereist.

We houden van het unieke uiterlijk van de Kanso collectie, de voortzetting van de Shun messenlijnen. Het gebruikt zeer simplistische design kenmerken en richt zich alleen op wat belangrijk is, namelijk een scherp lemmet en een goede balans. Kanso messen gebruiken Japans AUS-10A staal voor het lemmet. Het verbergt krassen zeer goed dankzij de “Heritage” afwerking. Het volledige handvat ontwerp versterkt het mes en biedt een solide basis voor het tagayasan houten handvat.

Tagayasan is zeer dicht en duurzaam en is een uitstekend materiaal voor houten handvatten.

Shun Classic

Shun Premier

classic shun knife couteau shun premier damas martele

De Classic serie is een van de meest populaire messenreeksen en is de goedkoopste optie die de Super VG-MAX steel, eigendom van Shun, voor zijn snijkern. Deze kern zorgt voor een scherpere en duurzamere rand. Het is ook omwikkeld met 34 lagen gevouwen Damascus staal aan elke kant, waardoor het vlekbestendig is.

Bovendien heeft het ebbenhouten handvat van Pakkawood een asymmetrische D-vorm, die de gebruiker een zeer ergonomisch en comfortabel ontwerp geeft.
Deze messen zijn speciaal ontworpen voor een rechtshandige kok. We hebben gemengde recensies gezien over het comfort voor linkshandigen, dus als je linkshandig bent, raden we de Premier-serie aan. 

 

Traditionele Japanse ambachtslieden maken met de hand de messen in de Premier-serie van Shun. Het is ook een van hun meest populaire lijnen. Gemaakt met eenn VG-MAX stalen kern, is het lemmet bekleed met 34 lagen gehamerd Damascus staal.

De gehamerde textuur produceert kuiltjes die niet lijken op sommige van de hol geslepen randen die je waarschijnlijk hebt gezien op andere keukenmessen. Dit helpt de effecten van wrijving te verminderen en voorkomt dat voedsel aan het lemmet blijft plakken tijdens het gebruik. Het handvat van de
Premier Series is walnootkleurig pakkahout, symmetrisch gevormd, dus ambidexter, wat betekent dat het is gebouwd voor rechts- of linkshandige koks.

Een Shun Hiro mes is naar onze mening een genot om te gebruiken. Hiro messen gebruiken super Japans SG2 staal van de hoogste kwaliteit. Je kunt hieronder meer lezen over SG2, maar het is zeer hard, maar minder broos dan VG10 of VG-MAX staal, wat betekent dat je minder risico loopt om je dunne lemmet af te breken door iets stoms te doen. Je betaalt iets meer voor dit premium mes, maar als je rondkijkt, zullen velen je vertellen hoeveel het waard is! Het lemmet heeft een gehamerd Damascus patroon.

Het handvat is donker houtskoolkleurig Pakkawood met enkele karmozijnrode accenten.

Shun Blue Steel

Shun Hiro

De Shun Blue Steel collectie heeft niet veel opties en is zeer exclusief. Het kan zelfs moeilijk te vinden zijn soms.

Net als de Dual Core hebben de Blue Steel messen een achthoekig Pakkawood handvat (een zeer traditionele Japanse look) en komen met hun eigen saya. In tegenstelling tot alle andere Shun messen, zijn Blue Steel messen gemaakt met geplateerd Blue Steel (wat duidelijk uit de naam had moeten blijken). Dit is een zeer hoogwaardig lemmet materiaal. Merk op dat het na verloop van tijd zal patineren en een blauwe tint kan krijgen onder de juiste belichting.


Steel Shun Mes

De Kai Corporation, en in het bijzonder Shun Cutlery, hebben uitstekend werk geleverd door indrukwekkende en high-end materialen te kiezen voor hun keukenmessen. Niet alleen gebruiken ze uitstekende materialen, maar ze integreren ook veel verschillende opties in hun verschillende collecties, zoals je hierboven hebt gezien in onze reviews van elke messenlijn. Als u zich afvraagt waarom ze dit doen, is dat omdat ze zo verschillende klanten met verschillende behoeften kunnen bereiken.

Een professionele kok heeft professioneel gereedschap nodig, hij weet ook hoe hij er goed voor moet zorgen en kan het zich veroorloven om de beste te kopen. Aan de andere kant willen gemiddelde thuiskoks graag mooie scherpe messen hebben, maar kunnen ze zich geen 300 dollar per mes veroorloven. Ze zullen ze ook niet zo vaak gebruiken en slijten. Daarom biedt Shun een familie low-end stalen messen om de kosten te drukken. Omdat deze klanten het mes niet zo vaak zullen gebruiken, maakt een mes dat minder goed scherp blijft niet zo veel uit.

Hier is een gedetailleerde lijst van de staalsoorten die Shun gewoonlijk gebruikt in de kern van zijn messen en wat ze allemaal speciaal en uniek maakt.

 

AUS-10A

Het is een hoogwaardig roestvrij staal (1,1% koolstof) met goede corrosiebestendigheid, hardheid en slijtagekenmerken.  AUS-10A bevat extra vanadium dat de sterkte verhoogt door het produceren van een fijnkorrelig staal tijdens het warmtebehandelingsproces.  Dit helpt het mes een fijne rand te nemen.

Japans AUS10 staal

VG10

Het VG10 “Super Steel” lijkt erg op het AUS-10A.  Het is ook een roestvrij staal met een hoog koolstofgehalte (1% koolstof).  Het is sterk, heeft een dunne rand en is vlekbestendig.  Technisch gezien is VG10 samengesteld uit 1% koolstof, 1% molybdeen, 15% chroom, 0,2% vanadium en 1,5% kobalt.  Het vanadium zorgt voor een fijne staalstructuur, die Shun een duurzame, maar extreem scherpe rand geeft.

Japans VG10 staal
div class=”et_pb_text_inner”>

VG2/VG10

Shun’s Dual Core messen collectie gebruikt deze combinatie in een gevouwen Damascus patroon.  Deze twee high carbon roestvrije staalsoorten worden gebruikt in een afwisselend lagenpatroon.  Het geeft het lemmet unieke eigenschappen, zowel qua esthetiek als qua prestaties. 
Omdat de staalsoorten in verschillende snelheden slijten, zal het blad microvertanding ontwikkelen die helpt de rand te behouden na verloop van tijd.

steel dual core VG2 VG10

VG-MAX

Dit is een gepatenteerd messenstaal dat Shun gebruikt in zijn Classic en Premier serie messen.  Het is de laatste toevoeging aan de “VG” serie en bevat meer koolstof om de sterkte te verbeteren.  Het is iets beter in termen van slijtvastheid en randbehoud dan eerdere versies van deze “Super Steels”.  Het is een geweldige optie voor thuiskoks, omdat het gemakkelijk thuis te onderhouden is.

VG MAX staal

SG2

SG2 is een iets ander dier dan de andere stalen in deze lijst.
  Er wordt gezegd dat een blikje poederstaal zeer hard gemaakt kan worden (zoals 64 HRC).  Dit geeft het de mogelijkheid om een zeer smalle hoek en dus een dun lemmet te houden, terwijl het toch scherper is dan andere staalsoorten.  Het is ook gemakkelijk te onderhouden thuis.  Dus, hoewel het een beetje duurder is, is het ook een beter presterend product.

SG2 steel

Blauw staal

Het blauwe staal in de messen uit de blauwe serie van Shun is een kern van hoog koolstofstaal ingeklemd tussen twee lagen roestvrij staal.
  Ik verwachtte een mooie scherpe rand en bijzonder snel naslijpen.Echter, door het gebrek aan roestbescherming, zullen deze messen extra zorg nodig hebben om de rand te beschermen tegen vocht en corrosie.  Shun raadt hun “Knife Care Kit” aan voor deze extra bescherming.

Japans blauw staal

<./h3>

Shun Messen Vergelijking

Het is niet ongewoon dat iemand die het over Shun messen heeft, vraagt welke de beste is.
Met zo veel opties, collecties, materialen, processen, enz. kan het moeilijk zijn om te ontcijferen wat je nodig hebt of zelfs wat je nog wilt. Het Damascus Knife team heeft ontdekt dat deze vergelijkingen het meest gevraagd worden als het gaat om Shun messen. Om onze lezers te helpen, hebben we voor elk onderwerp een korte vergelijkende studie geschreven. Wij hopen dat de vergelijking van elke serie u zal helpen bij het maken van een aankoopbeslissing tussen twee geweldige keukenmessen.

Shun Classic vs Premier

De Shun Classic vs Premier strijd plaatst twee van de meest populaire Shun mes lijnen tegen elkaar.
Beide zijn geweldige messen in hun eigen recht. Er zijn veel overeenkomsten in de kwaliteit van deze uitstekende messencollecties, maar ook een paar dingen die ze van elkaar onderscheiden.

Vergelijkenissen tussen Classic en Premier

Eerst gebruiken beide Shun’s eigen VG-MAX staal voor hun snijkern, zoals hierboven vermeld. Het is ultrahard en ideaal voor slijtvastheid en randbehoud. Beide zijn verpakt in 34 lagen Damascus roestvrij staal coating om corrosie weerstand toe te voegen en zijn geslepen tot een 16 graden hoek aan elke kant van het blad. 

div class=”et_pb_module et_pb_text et_pb_text_35 et_pb_text_align_left et_pb_bg_layout_light”>

 comparison between shun class and premier knives

 

Beide lijnen bestaan al enkele jaren, dus er zijn genoeg messenopties om uit te kiezen in elke collectie, inclusief verschillende geweldige messenbloksets. Beide messen zijn echt mooi, en de low-end optie voor de Shun (die nog steeds high-end is) is geen van beide. Hier zijn voorbeelden van onze favoriete Shun Classic en Shun Premier messenopties.

Verschillen tussen de Classic en Premier messen

Terwijl er veel overeenkomsten zijn tussen deze collecties, zijn er ook kenmerken die elk van hen onderscheiden van de rest. Een van de eerste dingen die je opvalt als je ze allebei oppakt is de afwerking van het lemmet. Hoewel ze beide VG-MAX staal gebruiken voor de snijkern en beide zijn omwikkeld met gevouwen Damascus staal, zien ze er heel anders uit. De Premier Series messen zijn hoog gepolijst en hebben een tsuchime gehamerde afwerking. Natuurlijk ziet dat er goed uit, maar het dient ook een functioneel doel. Net als de grantons of kuiltjes aan de zijkant van sommige messen, vermindert de gehamerde afwerking de weerstand. Dus je krijgt dezelfde voordelen als grantons en er blijft minder voedsel aan het blad plakken als je ermee snijdt.

blade details between shun classic and premier knives

 

Naast de afwerking, zijn ook de handvatten zeer verschillend, zowel in afwerking als vorm. Terwijl zowel de Shun Classic als de Premier messen een pakkahouten handvat gebruiken, heeft de Classic een ebbenhouten afwerking en de Premier een lichtere walnoot look. Qua vorm gebruiken de Classics een asymmetrische D-vorm, speciaal ontworpen voor rechtshandige koks. Terwijl de Premier messen volledig symmetrisch zijn en hetzelfde comfort bieden aan zowel rechts- als linkshandigen.

handle differences between shun classic and premier chef knives
Classic versus Premier

Dus, wat is het betere Shun mes? Het is duidelijk dat beide opties uitstekend zijn. Naar onze mening zijn er twee doorslaggevende factoren bij het vergelijken en contrasteren van Shun’s Classic messen met hun Premier messen. Het eerste en eenvoudigste is of u rechts- of linkshandig bent. Als je linkshandig bent, is de Premier serie waarschijnlijk de beste keuze zonder er over na te denken. Als je rechtshandig bent, zoals de meerderheid van de wereldbevolking, moet de beslissing op esthetiek neerkomen. Welke vindt u mooier? Qua prestaties zijn de twee vrijwel identiek, met een kleine knipoog naar de Premier voor zijn gehamerde afwerking die het plakken van voedsel vermindert. Om die reden geven we de voorkeur aan de Premier-serie van Shun!”

div class=”et_pb_column et_pb_column_1_4 et_pb_column_21 et_pb_css_mix_blend_mode_passthrough et-last-child”>

div class=”et_pb_text_inner”>

 

Shun Sora vs Classic

Deze match-up, Shun Sora vs Classic, is een vergelijking tussen Shun’s meest betaalbare messenlijn en hun meest populaire! Als je messen uit de Shun familie wilt kopen en niet het geld hebt voor de “grote jongens”, kun je bijna zeker beginnen met de Sora serie messen, met prijzen vanaf ongeveer $35 voor een schilmesje. Ter vergelijking, er zijn genoeg Shun Classic schilmesjes, maar de startprijs is ongeveer het dubbele van die van de Sora, en daarna gaat het omhoog.


Sora vs Classic overeenkomsten

Er zijn slechts enkele overeenkomsten tussen de Sora en Classic messen. Zoals alle door Shun geproduceerde messen zijn ze beide handgemaakt op de traditionele manier door de Kai Corporation. Hier is een foto die hun 8″ koksmessen vergelijkt.

comparison sora premier shun knives

Zoals je kunt zien, zijn dit allebei koksmessen in Japanse stijl en zijn hun handvatten donker van kleur, maar je kunt meteen zien dat de handvatten van verschillende materialen zijn gemaakt, verschillende vormen hebben en zelfs de lemmeten verschillende patronen hebben.

 

Verschillen tussen Sora en Classic keukenmessen

Het is logisch dat, hoewel er weinig overeenkomsten zijn, er ook verschillende verschillen zullen zijn. Het eerste wat opvalt zijn de handvatten. Hoewel ze beide donker van kleur zijn, is het Sora handvat een ‘buitenbeentje’ in het Shun assortiment omdat het gemaakt is van een gestructureerd PP/TPE polymeer mengsel, waardoor het er moderner uitziet. Degenen die niet vertrouwd zijn met de asymmetrische D-vormige handvatten van veel Japanse messen vinden de Sora handvatten misschien ook dichter bij wat ze gewend zijn en comfortabeler.

differences between shun sora and classic handles

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om het verschil te zien tussen de messen van Shun Sora messen en klassieke messen. Een blik op de gedetailleerde foto van de messen hieronder en je kunt zien hoe verschillend ze zijn. De Sora gebruikt een gepatenteerd composiet mes. Het gebruik van een VG10 snijvlak en een Japanse 420J roestvrijstalen schacht zorgt voor een hard snijvlak om een mooie scherpte te behouden. Het biedt ook een overwegend corrosiebestendig mes, zodat het thuis gemakkelijk kan worden onderhouden. Voor dit prijspunt worden waarschijnlijk de meeste Shun Sora messen verkocht. Ze worden geassembleerd door een soldeerproces. Het levert wel een behoorlijk gaaf lemmet op, zoals je links op deze foto kunt zien.

blade differences between shun sora and classic kai

Zoals je hierboven al weet, gebruikt het klassieke Shun lemmet een VG-MAX kern, omwikkeld met Damascus roestvrij staal voor corrosiebestendigheid. De materialen zijn aanzienlijk meer premium (zowel het lemmetstaal als het handvat) dan die van de Sora collectie.


Conclusie tussen Sora vs Classic

Het is waarschijnlijk duidelijk dat de Shun Classic serie een beter mes is dan de Sora. Maar, in deze vergelijking moet ook de prijs meegenomen worden. Voor iedereen die zijn eerste Shun mes wil kopen om te zien waar het om gaat, is de Sora serie de gemakkelijke eerste stap. 

 

Slijpen van Shun messen

Shun messen, of de meeste Japanse messen trouwens, worden anders geslepen dan de “westerse” messen die meestal in de Verenigde Staten te vinden zijn. Ze zijn dunner, harder en kwetsbaarder dan de zwaardere messen van Duitse messen. Ze hebben ook verschillende slijphoeken, 16 graden is typisch voor Shun messen.

Wat betreft het slijpen van Shun messen, geeft de messenmaker op zijn website drie aanbevelingen. Dat zijn: professioneel laten slijpen, zelf slijpen met een slijpmachine en thuis slijpen met een elektrische slijper. Laten we naar elk van deze opties kijken om wat meer duidelijkheid te krijgen over wat Shun aanbeveelt.

keukenmessen slijpen shun

Shun messen slijpen

Inleveren voor GRATIS messen slijpen bij Shun

Shun biedt GRATIS slijpen van hun messen aan. Stuur ze gewoon terug naar hun fabriek in Tualatin, Oregon. Ze maken het zelfs gemakkelijk voor de klant om te beginnen, want het enige wat je hoeft te doen is dit formulier in te vullen. U kunt zelfs een UPS verzendlabel met trackingnummer kopen en afdrukken tegen een gereduceerde prijs, rechtstreeks vanaf uw computer.

U kunt ook uw eigen verzendbedrijf kiezen, maar vergeet niet dat het altijd goed is om te verzenden met een trackingnummer en verzekering, zodat u kunt garanderen dat uw mes goed wordt gemaakt.

Dit is de methode die wij aanbevelen om uw Shun messen te laten slijpen. U hoeft zich geen zorgen te maken over de slijphoek, als u te veel materiaal verwijdert of krassen achterlaat op het oppervlak. Het is gratis. Je moet alleen de verzendkosten betalen. Tenzij je tijdgebrek hebt of gewoon te bang bent om je Shun messen te verzenden, beschouw dit als je beste optie.


Gebruik een slijpsteen

Een andere optie voor het slijpen van Shun messen als u het per se zelf wilt doen of geen tijd hebt om te wachten tot ze worden verzonden en thuisgestuurd, zou zijn om thuis een slijpsteen te gebruiken.
OPMERKING: Deze optie vereist enige vaardigheid en kan, als het niet verkeerd wordt gedaan, uw mes mogelijk beschadigen.

Shun heeft zijn eigen merkslijpsteen voor dit doel en biedt ook een videotutorial over het slijpen van uw Shun-mes. Als u deze methode probeert en deze gereedschappen nog niet onder de knie hebt, neem dan de tijd en volg de instructies nauwgezet.


Gebruik een elektrische messenslijper

Een derde optie voor het slijpen van Shun messen is een elektrische slijper. Doe je best, want niet zomaar een messenslijper is voldoende. Je hebt een slijper nodig die een Shun slijphoek van ongeveer 16 graden gebruikt, zodat het in overeenstemming is met wat in de fabriek de bedoeling was. Er is een elektrische Kai messenslijper die op de juiste hoek is ingesteld, maar als u de recensies leest, zijn de resultaten met dit product gemengd.

Andere Shun messenslijptips

Ook op hun website merkt Shun specifiek op dat “slijpen niet iets is dat wekelijks moet worden gedaan. In feite verwijdert slijpen een deel van het metaal uit het mes, dus te vaak slijpen kan de levensduur van uw mes verkorten.” Bovendien dringen ze er bij al hun klanten op aan om geen slijper met diamant of diamantkorrels te gebruiken (veel elektrische slijpers gebruiken diamantschijven). Zij beweren dat dit simpelweg een te agressief materiaal is voor hun fijne bestek.

Hoe slijp je een Japans mes?

Zoals je misschien weet is honen iets anders dan slijpen. Honen zorgt ervoor dat het mes optimaal blijft presteren en kan de levensduur verlengen. In tegenstelling tot slijpen, houdt honen de microscopische rand in lijn, maar verwijdert geen materiaal. Met het juiste gereedschap, zoals de Shun Honing Steel, is dit proces veel gemakkelijker en vereist minder vaardigheid dan slijpen. Het leidt u ook specifiek naar de juiste hoek van 16 graden. Nogmaals, gebruik geen diamant in dit proces. “Diamantstalen”, zoals ze vaak worden genoemd, kunnen metaal van uw mes verwijderen. Hier is een leuke video tutorial van Shun voor het slijpen van hun messen zoals hierboven vermeld.

Garantie op Shun Japanse messen

Shun messen hebben een beperkte levenslange garantie. Volgens Shun beschermt de garantie “tegen fabricagefouten in materiaal en constructie en de prestaties zoals geadverteerd bij correct gebruik en onderhoud”. De garantie is niet overdraagbaar en geldt voor het leven van de oorspronkelijke eigenaar. Zoals de meeste garanties dekt hij geen normale slijtage, schade door slecht onderhoud of verkeerd gebruik, ongelukken of verlies/diefstal. 

 

Hoe maak je Shun messen schoon?

De Shun garantie dekt bovendien geen roest of corrosie op het lemmet. Waarom stelt u deze vraag? Nou, omdat het uw verantwoordelijkheid is om ze te onderhouden. En een deel van het onderhoud van goede high-carbon messen is om ze niet te weken in water en ze onmiddellijk na te spoelen en met de hand te drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *