Het Santoku mes – Soorten, gebruik en verzorging

De Santoku messen zijn zonder twijfel de Japanse messen die het meest bekend zijn in onze keuken. Santoku-messen worden inderdaad het meest gebruikt door Japanse koks. In dit artikel vertel ik je meer over Santoku-messen, de verschillende soorten of stijlen messen, hun meest gebruikte toepassingen en hun verzorging.

santoku mes

De naam Santoku, betekent tdrie goede dingen, of drie deugden omdat je met dit mes kunt snijden, snijden en hakken. Bovendien kunt u het gebruiken voor drie soorten voedsel:

  • groenten
  • vlees
  • vis

In een van onze laatste artikelen, Ontdek het geheim van Japanse slijpstenen, spraken we over het belang van messen, hun verzorging en het slijpen ervan in de Japanse cultuur. Het dagelijks onderhoud en slijpen van een mes is fundamenteel voor het behoud van zijn maximale prestaties.

Santoku mes: Soorten

Het lemmet van een Santoku mes is gewoonlijk ongeveer 13-30 cm lang. Hoewel elke fabrikant het mes op maat kan maken, zou je een Santoku mes moeten kunnen vinden met een lengte van niet meer dan 10 cm.

 

PETIT COUTEAU SANTOKU 13CM MASTERPIECE

€175,00
(3X of 4X betaling mogelijk)

Het Kasumi Masterpiece 13cm Santoku mes is populair bij vrouwen omdat het goed in de handpalm past.

Hoewel je er niet met dezelfde snelheid mee kunt werken als met de grote Santoku is het een goed alternatief voor minder ervaren mensen die de professionele handgreep bij het snijden van groenten nog niet onder de knie hebben.

SANTOKU DAMAS CLASSIC WHITE KNIFE

€199,00
(Betaling in 3X of 4X beschikbaar)

Zie het product

Dit Santoku 165mm Kai f mes maakt deel uit van de Shun Classic White collectie. Het lemmet bestaat uit KAI’s eigen VGMAX kern en 32 lagen roestvrij staal (aan elke kant). Het harmonieuze en rustgevende karakter van de Japanse tradities wordt weerspiegeld in het Pakka houten handvat. Dit is een geweldig cadeau voor iemand die niet comfortabel is met grote messen, maar toch veelzijdig.

Made in Japan  .

SANTOKU VG10 PROFESSIONAL KNIFE

€109,90
(3X of 4X betaling mogelijk)

SEE PRODUCT

div class=”description”>

Ontdek deze Santoku Professional Knife, ontworpen door Nihonto voor de Sano collectie. Het holle lemmet is gedamasterd met 66 Damascus lagen om de Japanse VG10 staal kern te beschermen. Het is een zeer evenwichtig keukenmes en het G10 handvat zorgt voor kracht en ergonomie.

Dit model is nummer 1 value for money

Het lemmet en het handvat van het Santoku-mes zijn ontworpen om in harmonie te werken, aangezien de breedte van het lemmet en het gewicht ervan zijn afgestemd op het gewicht en de grootte van het handvat. Het wordt beschouwd als een goed uitgebalanceerd mes.

Het Santoku-mes is gewoonlijk lichter, dunner en korter dan de traditionele westerse vleesmessen.

Het Santoku-mes: materiaal

Bij Santoku-messen zijn er drie verschillende soorten materialen waarmee het lemmet wordt gemaakt. Er is staal, Damascus staal en San-Mai.

In onze winkel bieden wij deze drie soorten klingen aan:

 

 SANTOKU 16.5CM BLUE STEEL

€269,90
(3X of 4X betaling mogelijk)

Ontdek dit Japanse Mes Santoku Zen-Bokashi met lemmet  van 165mm./span>van 165mm in blauw staal koolstofstaal n*2 en damascus van het merk KanetsuneDit Santoku mes van Kanetsune heeft een elegante eenvoud die het tot een nietje in de keuken maakt. Het traditionele handvat is D-vormig in rood sandelhout.

Made in Japan 

SANTOKU 18CM TSUCHIME

€130,00
(Betaling in 3X of 4X beschikbaar)

SEE PRODUCT

Naast het esthetische aspect zorgt het hameren van het“Tsuchime” blad voor kleine luchtbellen tussen het blad en de plakjes voedsel.
Deze oude Japanse methode voorkomt dat voedsel aan het mes blijft kleven voor een aangename en snelle snede.

KOTAI’s Santoku is gesmeed met 440C staal, een premium staal dat een hoog koolstofgehalte voor hardheid en lange levensduur combineert met de optimale hoeveelheid chroom om oxidatie te voorkomen.

SANTOKU 165MM SAN MAI

€94.90
(3X of 4X betaling niet beschikbaar)

SEE PRODUCT

De Santoku Kanetsune is een waardige vertegenwoordiger van de San Mai messenlijn. Dit 3-lagen lemmet  is een combinatie van hard en zacht roestvrij staal. Het erft de traditie van het Japanse zwaard (Katana) lemmet structuur, de scherpte is wereldwijd bekend.

Het handvat is gemaakt van zwart Micarta en het lemmet is gegraveerd met Japanse symbolen.

Made in Japan (Seki)

 

Het Santoku-mes: het lemmet

Santoku-messen kunnen een gladde of honingraatvormige lemmetrand hebben. Honingraatmessen hebben groeven die voorkomen dat voedsel aan de zijkant van het lemmet blijft kleven door lucht toe te laten tussen het metaal en het voedsel zelf.

Dit vermindert het oppervlak dat tegen het voedsel zou wrijven, waardoor het gemakkelijker te snijden is.

Naast de kuiltjes is er ook een Tsuchime coating of is het blad met de hand gehamerd om dat karakteristieke uiterlijk te geven.

 

 SANTOKU ALVEOLE 165MM

€384,90
(3X of 4X betaling mogelijk)

Het Santoku Super Gou Hollow Edge Knife van Yaxell is ontworpen voor hakken, snijden, in blokjes snijden. De kuiltjes op het lemmet voorkomen dat voedsel aan het lemmet blijft plakken. 

Ze zijn gemaakt van Japans SG2 Micro Carbide roestvrij staalpoeder, dat is gewikkeld in 160 lagen gecombineerd met afwisselend zacht en hard roestvrij staal.

Een extraatje dat we leuk vonden, i wordt geleverd met met zijn houten schede in de afbeelding van de Japanse Katana.

SANTOKU TSUCHIME VG10

€165,00
(3X of 4X betaling mogelijk)

Zie het product

Dit Santoku mes heeft een prachtig en uniek getextureerd Tsuchime Damascus lemmet (gehamerd patroon). Ze zijn voorzien van een handgeslepen VG-10 roestvrij stalen lemmet kern gecoat aan beide zijden om zowel voor links- als rechtshandige gebruikers geschikt te zijn.

Dit is een heel mooi stuk van Yousunlong, een Chinees topmerk.

SANTOKU ALVEOLE HANDLE OLIVE

€104.90
(3X of 4X betaling mogelijk)

SEE PRODUCT

Uitstekend mes voor het snijden van al uw dagelijkse voedsel. 

Het Santoku-honingraatmes behoudt zijn scherpte 2-3 keer langer dan een mes van Europees staal. 

Het handvat is gemaakt van olijfhout, een edel hout dat zeer aangenaam aanvoelt, het is geschuurd en vervolgens behandeld voor meer weerstand. Elk handvat is uniek dankzij de nerf en de grip is perfect.

 

Het Santoku-mes: het handvat

Het mesgrepen Santoku kan van metaal, kunststof of hout zijn. Wat je ook kiest, ze zijn allemaal erg comfortabel. Je moet echter oppassen dat je een houten handvat niet kletsnat achterlaat, want het is minder bestand tegen vocht dan zijn G10 of Micarta tegenhangers.

 

 SANTOKU DAMAS MANCHE PAKKA

€110,00
(3X of 4X betaling mogelijk)

De Kyokuto serie heeft de traditie van de Japanse zwaardmaker “Masamine Sumitani” (1921-1998) geërfd in de gebruikte lemmetvormen. De kling is katana-achtig, gemaakt van Japans VG10 staal en is geslepen tot V bij 15°. Het handvat is effen en mooi in pakka.

Little Plus: Elk mes wordt verzonden in een doos met daarin een houten schede en een merkdoek om uw mes te onderhouden.

SANTOKU TOP OF THE RANGE

€539.90
(3X of 4X betaling mogelijk)

Zie HET PRODUCT

Ontdek dit mes van uitmuntendheid, de 165mm Santoku met een 193 Layer damascus lemmet van het Japanse merk Yaxeel. Het lemmet is handgemaakt van SG2 Micro Carbide staal. Rockwell hardheid pieken worden verwacht met 63HRC.

Het handvat is gemaakt van zwart hars en linnen micarta met de Samurai crest en rode spacers.

Het wordt geleverd met met zijn houten schede in de afbeelding van de Japanse Katana .

SANTOKU FRANCAIS MANCHE CORIAN

€149,90
(3X of 4X betaling niet beschikbaar)

SEE PRODUCT

 

Het 180mm “Santoku” mes wordt voornamelijk gebruikt voor snijden, hakken, fijnhakken, enz. Het maakt deel uit van de Damascus 67 collectie en biedt snijkwaliteit,  esthetiek en gebruikscomfort.

Elegant ontworpen, ze hebben een handvat gemaakt van high-end ” Corian ” materiaal,  samengesteld uit witte steen en acrylhars.

Trots gemaakt door Deglon in Frankrijk .

Het Santoku-mes: toepassingen

Deze messen zijn eenvoudig en niet ideaal voor het snijden van hard voedsel zoals botten en stekelig voedsel.

Er zijn andere messen voor dit werk, maar als u uw Santoku-mes goed verzorgt en gebruikt zoals het is ontworpen, kan het een leven lang meegaan.

Het is belangrijk dat u een snijplank met een plat, zacht of medium oppervlak, maar nooit op harde oppervlakken zoals staal, marmer of leisteen. Dit oppervlak kan uw mes beschadigen als u erop probeert te snijden.

Het Santoku-mes: verzorging

Na elk gebruik is het belangrijk de messen te wassen met water en zeep en ze goed te drogen. Messen kunnen worden opgeborgen in een houten messenblok dat de messen beschermt tegen stof en vuil.

U kunt uw messen ook opbergen op een magnetische staaf of in een andere container of koffer die uw messen beschermt tegen beschadiging.

Het is ook belangrijk om messen scherp te houden en een wetsteen te gebruiken om ze te slijpen. Zo
blijft uw Santoku-mes in de best mogelijke conditie.

Wat is uw favoriete Santoku-mes? vind ons volledige assortiment.

Als je verder wilt gaan met de Japanse messenserie, raden we je deze artikelen aan:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *