Het Deba-mes – Soorten, gebruik en verzorging

Het Japanse Deba-mes is een van de 3 basismodellen die in de Japanse keuken worden gebruikt, samen met de Yanagiba, en de Usuba of Nakiri.

Het Deba-mes is een Japans keukenmes met een scherp lemmet dat vooral wordt gebruikt voor het snijden van vis, maar ook van vlees en gevogelte. Het is ideaal voor zware taken, maar Deba-messen mogen niet worden gebruikt voor het snijden van dikke botten.

deba Japans keukenmes

Gebruiken van de Deba

Het is een ideaal gereedschap voor het werken met hele vis of vogels, omdat het ontwerp diepe en precieze sneden mogelijk maakt, waarbij de druk die we op het lemmet uitoefenen wordt gecontroleerd.

Debamessen vervullen hun functie voor sterke sneden door een bredere en sterkere rug, waar de extra hand iets meer kracht kan uitoefenen.

De rand van het lemmet van een Deba-mes is voorbereid om stekels en graten van vis of kleine vogels te snijden.

De bijzondere vorm van het lemmet van een Deba-mes maakt het mogelijk elk deel voor specifieke doeleinden te gebruiken:

  • Het snijden van kleine botten met de hiel, het deel bij het handvat.
  • Snijden met het midden van het lemmet
  • Snijden met de punt van het mes
  • Het lemmet van een Deba-mes is breed bij de hiel en puntig bij de punt, en het is bijzonder belangrijk dat een Deba-mes zwaar is, met een goed lemmet en goed uitgebalanceerd met het handvat, zowel in gewicht als in lengte.

Net als bij het Santoku mes maken de breedte van het lemmet en de afstemming op het handvat van het Deba mes het zeer comfortabel om vast te houden en te gebruiken, waardoor de vingers vrij zijn en het contact met de plank bij het snijden wordt vermeden.

Deba-messen: Soorten

In Europa vindt u Deba-messen met lemmeten van 10, 15 en 21 cm, aanbevolen voor huishoudelijk gebruik, vooral de 21 cm. Japanse professionele koks gebruiken messen van 24 cm, of grotere maten.

U vindt een ruim assortiment Deba-messen op onze website. Gebruik BIENVENUE10 en krijg 10 korting.

Wat zijn de soorten Deba messen?

In Japan zijn er verschillende soorten Deba-messen, die zeer specifiek zijn, zoals:

  • De hon-deba, het model dat naar de westerse landen komt.
  • De mioroshi-deba, met een dunner blad speciaal voor het fileren.
  • De ai-deba, een tussenmodel speciaal ontworpen voor middelgrote vissen.
  • De ko-deba, een kleiner model, voor kleinere stukken.

Deba-messen: Verzorging en onderhoud

Na gebruik is het belangrijk om ze te wassen met water en zeep en goed te drogen. Wij raden aan het mes na gebruik met de hand te wassen. Messen moeten worden bewaard in een houten blok dat uitneembaar of open is (om stofophoping te voorkomen), in een magneetstang of in een koffer, uit de buurt van elementen die het lemmet kunnen beschadigen.

Wij raden ook aan het mes te slijpen met een wetsteen wanneer dat nodig is om uw gereedschap in perfecte staat te houden.

Deba messen in onze winkel:

 

KO-DEBA MARTELLED BLADE

KO-DEBA MARTELLED BLADE

€59,90
(Betaling in 3X of 4X beschikbaar vanaf 150€ aankoop)

Ontdek dit 106mm Ko-Deba Japans Mes gemaakt van staal DSR-1K6 van het merk Kanetsune. Het handvat is gemaakt van multiplex. Het is handgemaakt in Japan.

DEBA WHITE STEEL AND MAGNOLIA

€179,90
(3X of 4X betaling beschikbaar)

SEE PRODUCT

Ontdek dit 165mm Wit Stalen (Sirrogami) Japanse Mes Deba van Kanetsune. Lemmet gemaakt van 11 lagen damascus staal en magnolia handvat. Gemaakt in Japan  .

DEBA 210MM SHUN PRO

€239,00
(3X of 4X betaling niet beschikbaar)

SEE PRODUCT

 Een mes gemaakt in Japan in de traditionele vorm van de&.nbsp;deba sushimessen 210 mm, met een langer lemmet dan het andere model. Het maakt deel uit van het uitgebreide Kai Shun Pro assortiment.

Dit artikel is niet gemaakt van damascus staal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *